Homepage webu Ciril Jazbec

Před pár dny jsem si všiml, že slovinský fotograf Ciril Jazbec publikoval své nové online portfolio. Je to vynikající flashové dílko, však za něj server The Favourite Website Awards udělil ocenění SOTD (Site of the Day). Zkusil jsem se na něj podívat trochu podrobněji.

 

Především jsem si chtěl porovnat jak si tato site povede ve srovnání s mistry tohoto oboru — belgickými Group 94.

 

Takže zpět k Cirilovi. Tuto prezentaci vytvořilo slovinské studio DrawingArt.
A pěkně se na ní vyřádilo — fullscreen mód, RSS pro novinky, link ke každé stránce, podkresová hudba, uzamykatelné posouvání obrázků, slideshow jako úvod, i v prezentaci jednotlivých fotografií… Technicky to chlapci slovinští zvládli perfektně. Vše dělá to co dělat má, návštěvník se neztratí, počítač sice funí, ale animace zvádá.

 

Ciril Jazbec - přehled kategorií

Ciril Jazbec - náhledy

 Ciril Jazbec - detail, slideshow

Jen se nemůžu ubránit dojmu, že po výtvarné stránce ještě poněkud zaostávají. Především se to týká typografie a navigace. Působí poněkud humpoláckým dojmem. Zvláště pokud porovnávám s geniálními pracemi zmíněných belgičanů — např. Cristian Movila, Andreas Burz, Carl de Keyzer.

 

A závěr? Za mne palec nahoru. Jen víc takových inspirativních prací. U této se můžeme inspirovat především v technickém provedení. Mimochodem, zajímalo by mne, zda v Čechách jsou fotografové, kteří si mohou dovolit investovat do takto pokročilého flashového portfolia.