Ještě se vrátím na přelom roku — k interaktivním přáníčkům rozesílaným firmami svým klientům a partnerům. Je to jistě rozumný trend — proč ničit tuny papíru sdělením, které je na očích pár dní, v horším případě jen pár sekund, než skončí v koši? Dalším argumentem je poštovné, které nám opět povyrostlo, kdežto zaslání e-mailu nám nijak náklady nezvýší. Ale co je na interaktivním přáníčku nejzajímavější, to je možnost dodat sdělení na dynamice, obohatit jej o animaci, video, hudbu a zapojit do děje příjemce. A právě tyto možnosti jsou dvousečnou zbraní. Ne každý je dovede uplatnit ku prospěchu projektu. Jelikož jsme se na výrobě několika přáníček také podíleli, udělal jsem si malý průzkum.

 

Jako každý rok — opět jsme viděli spoustu odpadu, o kterém se můžeme jen dohadovat, zda to odesílatel myslel vážně; něco průměru, ale mám tu i jeden skvělý bonbónek.

 

Pípni

Johny Web

Marek performer
O2 Vánoce

 

Jako ukázka prvního nám poslouží Pípni, dále ukázky slušného průměru — Johny Web od Ignum (uspokojí po výtvarné stránce, ale jinak nenadchne), pe-ef-2008 od ilikethis a jedna zahraniční ukázka Merry Xmas from Frost (nyní již Happy Valentines, ale pricip je stejný). Ještě výše řadím interaktivní podnikatelské koledy od O2 (škoda, že již nejsou online), kde jste si mohli z běžných kancelářských a řemeslnných zvuků (od cvakání sešívačky přes zubní vrtačku, až po klakson auta) sestavit některou z klasických vánočních melodií, opatřit ji obrázkem, průvodním textem a poslat známému.

 

Kofola postcard

 

Nejlepším počinem loňského roku, a to nejen mezi PFky, ale mezi interaktivními aplikacemi vůbec (!) je podle mne Anděl od Kofoly. Výborný kreativní koncept, dobře udělaný scénář, skvělé texty, velmi slušné zpracování, dohromady světová třída. Sám jsem rozeslal přání mnoha známým a odešel si do obchodu koupit kofolu…