Stella Artois website

 

Je to fenomén, kterého není možné si nevšimnout: čím dál více se prosazují weby, které více či méně obsahují video. Nemyslím tím nyní jednotlivé videoklipy, které si můžete přehrát (Youtube, Stream apod.), ale weby, kde vás videa provázejí „dějem“. Novinkou je web Stella Artois, který je zajímavý tím, že se vlastně skládá kompletně jen z movie klipů (ve flashové aplikaci). Technologicky to není nijak náročné. Jde „jenom“ o to dobře promyslet scénář, profesionálně scény natočit, nezapomenout na postprodukci a finální sesazení ve flashi už je vlastně brnkačka. Výsledek je ovšem velmi efektní: See My Dress (microsite norského secondhandu), Arne & Carlos (značkové skandinávské oblečení), Bjorn Borg (švédské spodní prádlo), Leffe (pivovar), AxeBusters (japonská hra), HBO Voyeur.

 

České pokusy jsou zatím jen nesmělé, pravděpodobně je to dáno obavou zadavatelů z nízké rychlosti připojení uživatelů, případně nízkým rozpočtem vyhrazeným na interaktivní prezentace. Anebo malou odvahou?

 

Přesto se pár ukázek najde, i když se jedná většinou jen malý videoklip: Přejděte na Woolite, ING Centrum bydlení, Věřte si, Mých 5. A hlavně bezvadné vánoční přání od Kofoly, ke kterému se tu ještě chci vrátit.

 

A resumé? Obohacování obsahu internetu o video je samozřejmě logický vývoj — tak jak se zvyšuje rychlost připojení a výkonnost počítačů, je možné divákovi nabídnout víc děje. A že se „sledovači pohyblivých obrázků“ pomalu stěhují od TV obrazovek k displejům počítačů, to je námět na úplně jiné zamyšlení (a černá můra majitelů televizních stanic…).