Se svolením autorky přebírám z jejího blogu článek o pozoruhodných projektech v oblasti virálního marketingu…

Může být sexuální olympiáda úspěšným reklamním konceptem? Může!

Dnes se totiž v reklamním světe může stát úplně cokoli. Televize jako stěžejní reklamní médium pomalinku ztrácí svou pozici. Některé cílové skupiny už prostě televizí nejsou k zastižení a navíc přicházejí nové technologie, které dříve nebo později umožní televiznímu divákovi reklamám se jednoduše vyhnout.

Přesouváme se tedy na internet, a tam je možné opravdu všechno. V televizi to bylo tak, že když vás reklama nudila, museli jste přepnout. Internet je mnohem krutější. Když značka nedokáže nabídnout to, co zaujme, nikdo si neklikne, nikdo nepošle odkaz. A podle toho pak vypadá funkční internetová kreativita. Vyhrává cokoli, co je neobvyklé, šokující, nápadité a velmi zábavné.

 Trojan games

To, co na internetu ušetříte na mediálním nasazení, musíte přidat na kreativitě. Když máte jako marketingový manažer odvahu, můžete uspořit miliony, protože za média nezaplatíte nic. Kampaň se po internetu šíří sama jako virus.

Pokud ovšem nenaskočíte do rychlíku včas, můžete zažít pěkný debakl, protože zatímco vy utratíte spoustu peněz za média, váš konkurent si odvážnou nenákladnou internetovou kampaní ukrojí kus vašeho tržního podílu.

Co je průměrné, to nemá na internetu šanci, a navíc všechno je pod kontrolou. Kliknutí je kliknutí. Na to se můžete spolehnout. Pokud vyprodukujete kampaň, která nikoho nezaujme, dozvíte se to okamžitě.

Už teď se dějí na internetu neuvěřitelné věci. Jen tak namátkou pár projektů, které rozvířily marketingové vody.

Tak například: Procter and Gamble vytvořil na internetu velmi zábavnou fikci, Výzkumný ústav mužských menstruačních bolestí a to vše kvůli prodeji zahřívacích polštářků, které pomáhají překonat menstruační bolesti. Ohlas na internetu byl obrovský. Webové stránky institutu, který byl pouze jednou ze součástí kampaně. Doporučuji podrobně prohlédnout. Stránky jsou vytvořené s velkou pečlivostí. Více o celé kampani zde.

Kosmetická značka Elave si zase ukrojila kus tržního podílu „nic neskrývající“ webovou prezentací svých výrobků. Je to vlastně taková obyčejná produktová prezentace, s jediným rozdílem, prezentátorka je úplně nahá stejně jako všichni další účinkující včetně marektingové manažerky zmíněné značky. Bohužel už není online (pozn. Vac).

Super vtipnou a odvážnou virální kampaň, na kterou se odvolávám v titulku, přinesla značka Trojan Condoms. Kampaň posbírala mnoho kreativních cen, ale hlavně skvěle zafungovala. Počet zhlédnutí se udával v desítkách milionů.
O co ve spotech šlo? O vzpírání na penisu, sexuální judo, koitální gymnastiku.

Mezi velmi úspěšné kampaně také patřilo virální video značky Dove, které mrazivým způsobem odhaluje, jak média manipulují s ženským sebevědomím. První dva týdny, kdy bylo video umístěno na Youtube, se počet zhlédnutí vyšplhal na 2 miliony. Tohle video je pro všechny ženy povinné.

Moucha a kapka vína

Viděli jste někdy, jak na mouchu spadne kapka vína? Skvělá podívaná. A navíc to může prodávat mobilní telefony.

No a na závěr jedno hodně netradiční surfování. Je to trik? Nebo je to realita? Podělte se o svůj názor v diskusi, stejně jako to udělalo mnoho jiných lidí po shlédnutí tohoto úspěšného spotu.

Co dodat? Máme se na co těšit. Spotřebitelům začíná mnohem zábavnější období a marketingovým manažerům stoupá adrenalin. Rozjíždí se pěkně rychlý vlak. Jde jen o to, naskočit co nejrychleji. Přeji hodně štěstí.